ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ

Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού

4 λέξεις, που θα ακούσετε σπάνια: “Αγαπώ την δουλειά μου.”
Κάθε χρόνο περιοδικά όπως το Fortune και το Forbes δημοσιεύουν λίστες με τους 100 πιό θαυμαστούς ή επιθυμητούς εργοδότες. Δηλαδή οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις κάθε βράδυ που γυρίζουν σπίτι φωνάζουν “Αγαπώ την δουλειά μου”;
Καμμία εταιρία δεν έχει 100% ικανοποιημένους εργαζόμενους. Εντούτοις οι εργαζόμενοι στους πιο επιθυμητούς εργοδότες φαίνεται να είναι πιο ευχαριστημένοι απο την εργασία τους απο αυτούς που εργάζονται σε άλλες εταιρίες. Και αυτό γιατί οι επιθυμητοί εργοδότες “έχουν κάτι” περισσότερο από αυτούς που δέν είναι σε αυτές τις λίστες.

Δεν θα προσπαθήσουμε να απαξιώσουμε αυτές τις λίστες, ούτε θα ισχυριστούμε ότι είμαστε ή θα έπρεπε να είμαστε κι εμείς σε κάποια ανάλογη λίστα. Μπορούμε όμως να παραθέσουμε συνοπτικά, με απλά λόγια, τι κάνουμε για να έχουμε ανταγωνιστικό, αποδοτικό και ικανοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό:

Επιλέγουμε τους καταλληλότερους. Δραστήριους, ευφυείς και σχολαστικούς ανθρώπους. Ομαδικούς “παίκτες”, φιλομαθείς, σχετικά αυτόνομους, με ικανότητες ανάληψης πρωτοβουλιών και λύσης προβλημάτων.
Επενδύουμε αρκετό χρόνο στον εγκλιματισμό των νεοπροσληφθέντων στην κουλτούρα και τις αξίες της εταιρίας μας και στον προσανατολισμό τους στον τρόπο που εργαζόμαστε.
Διαθέτουμε πολύ καλό περιβάλλον εργασίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, υγιεινή, εργασιακή σταθερότητα και πολιτική “ανοικών θυρών” χωρίς μυστικά και “κρυφές ατζέντες”, που το βελτιώνουμε συνεχώς.
Προσφέρουμε ανταγωνιστικές αμοιβές, υψηλότερες από τον μέσο όρο του κλάδου.
Εκπαιδεύουμε και επιμορφώνουμε διαρκώς τους ανθρώπους μας, ώστε τα επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων τους να συμβαδίζουν πάντα με τις εξελίξεις και τις καινοτομίες των κλάδων δραστηριοποίησής μας.
Ακολουθούμε την πολιτική “προαγωγών εκ των έσω”. Σε περίπτωση αποχώρησης κάποιου στελέχους προτιμούμε να προάγουμε κάποιον από την εταιρία στην θέση του και να αναπληρώσουμε το κενό, που θα δημιουργηθεί προσλαμβάνοντας έναν αρχάριο.
Παρέχουμε, εκτός από την βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άδειες μητρότητας ή πατρότητας και όλες τις νόμιμες άδειες με αποδοχές.

Δεν είναι εύκολο να τα καταφέρεις όλα αυτά, ειδικά σήμερα. Αλλά εάν “η ζωή μπορεί να είναι μοναχική, βρωμερή, κτηνώδης και μικρή”, όπως υποστήριζε σθεναρά ο Άγγλος φιλόσοφος Thomas Hobbes, και ξοδεύουμε 1/3 της δουλεύοντας και 1/3 της κοιμώμενοι, πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε να έχουμε ένα πολύ καλό περιβάλλον εργασίας και ικανοποιημένο προσωπικό.

Για αυτό ίσως μπορούν να μιλήσουν καλύτερα παλιοί εργαζόμενοί μας, οι οποίοι αποχώρησαν για να ξεκινήσουν δική τους δουλειά αλουμινίου και σιδήρου, με πολλούς από τους οποίους συνεργαζόμαστε ακόμη. ΄Η κάποιοι άλλοι από το 70% του τωρινού ανθρώπινου δυναμικού μας, οι οποίοι μετρούν περισσότερα από 15 χρόνια μαζί μας.